Πώς το αλκοόλ σαμποτάρει την απώλεια βάρους;

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η συνήθης συμβουλή που ακούτε είναι να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ ό,τι καίτε. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες, όταν επιδρούν στο σώμα σας.

Όσο γευστική κι αν είναι μία μπίρα ή το αγαπημένο μας ποτό ή κοκτέιλ και όση χαλάρωση κι αν μας προσφέρουν, επιδρώντας έτσι ώστε να αποβάλουμε το άγχος για όση ώρα επιδρά το αλκοόλ, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν προσφέρει κανένα όφελος στον οργανισμό μας, όπως πολλοί ισχυρίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δρ. Joshua Scott, γιατρός αθλητικής ιατρικής φροντίδας στο Λος Άντζελες «το αλκοόλ έχει πολλαπλές βλαβερές επιδράσεις στο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού». Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τις μυϊκές επιδόσεις, καθώς το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο σώμα μας.

Το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ζεσταίνονται, όταν καταναλώνουν αλκοόλ. Επίσης, πολύ σοβαρή επίπτωση του αλκοόλ είναι ότι επιβαρύνει πολύ το πεπτικό σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές για πρόκληση διαφόρων τύπων καρκίνου στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Η τοξική επίσης επίδραση του οινοπνεύματος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ακόμα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για αυτό το λόγο, η μακροχρόνια και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ συνήθως έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ήπαρ – όπως όλοι γνωρίζουμε – και προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις κίρρωση του ήπατος. Τέλος, επειδή το οινόπνευμα αφυδατώνει το δέρμα προκαλείται οξειδωτική γήρανση και η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, θαμπή και δείχνει πιο γερασμένη.