Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι εδώ!

Η μεγάλη στιγμή της χρονιάς έφτασε! Σε 11 μέρες από σήμερα ξεκινά για ακόμη μία χρονιά ο 36ος κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Ο Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, μία δύσκολη διαδρομή 49.195 μέτρων, η οποία αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Φέτος οι συμμετοχές δρομέων όλων των αγώνων αγγίζουν τις 55.000 συνολικά, από 105 χώρες. Θεωρείται ως ένας από τους δυσκολότερους αγώνες Μαραθωνίου στον κόσμο, καθώς οι αθλητές καλούνται να διανύσουν 10 χλμ. ανηφόρας. Ο αγώνας ξεκινά από τον Μαραθώνα και καταλήγει σε έναν από τους ομορφότερους τερματισμούς στον κόσμο, στο Καλλιμάρμαρο.

Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την καθιέρωση του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας;

Η ιστορία ξεκινάει το 490π.Χ. όταν ένας άγνωστος Αθηναίος οπλίτης έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών, στη μάχη που διεξήχθη εκεί. Στην αρχαία Ελλάδα ειδικά εκπαιδευμένοι ημεροδρόμοι ή δρομοκήρυκες είχαν ορισθεί από την πολιτεία να μεταφέρουν μηνύματα που αφορούσαν τον πόλεμο ή την ειρήνη. Έτσι, διέτρεχαν αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους σε απίστευτο χρόνο, ενώ κατά τον Φιλόστρατο ήταν απαγορευμένο στους ημεροδρόμους να χρησιμοποιούν ίππους, ώστε διερχόμενοι να μην γίνονται αισθητοί από τον εχθρό. Αυτός ο οπλίτης λοιπόν, πρόλαβε μόνο να πει «Νενικήκαμεν», καθώς οι Αθηναίοι είχαν νικήσει τους Πέρσες, και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Σήμερα, ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας γίνεται προς τιμήν αυτού του οπλίτη, διδάσκοντας τις αξίες του αθλητισμού, της προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας σε μικρούς και μεγάλους και φανερώνοντας το όμορφο πρόσωπο της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο.

Αξίζει λοιπόν όλοι εμείς να συμμετέχουμε είτε ως αθλητές και εθελοντές είτε ως απλοί θεατές σε αυτό το μοναδικό αθλητικό γεγονός, ώστε να το υποστηρίζουμε όλο και περισσότερο κάθε χρόνο και να γίνεται γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο η αξία του αθλητισμού και η συμβολή της Ελλάδας σε αυτό.