Οι χρυσοί κανόνες όταν ψωνίζεις βιολογικά

Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι η καλύτερη επένδυση υγείας. Είτε τα ονομάζετε βιολογικά είτε οικολογικά ή οργανικά, πρόκειται για προϊόντα των οποίων η καλλιέργεια δεν περιλαμβάνει φυτοφάρμακα και οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους. Επειδή πληρώνουμε κάτι παραπάνω για να τα αποκτήσουμε, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε, για να είστε σίγουροι κάθε φορά που ψωνίζετε ότι τα προϊόντα σας είναι όντως οργανικά:

  • Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν έχει την ειδική σήμανση όπου αναγράφεται ο τόπος παραγωγής, η επωνυμία της επιχείρησης του παραγωγού και του συσκευαστή.
  • Ελέγξτε αν το προϊόν φέρει το ειδικό σήμα από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, τον φορέα δηλαδή που πιστοποιεί ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί βιολογικό.
  • Παρατηρήστε αν τα προϊόντα βρίσκονται σε πλήρες ή σε μεταβατικό στάδιο. Αν δηλαδή καλλιεργήθηκαν σε χωράφι καθαρὀ από λιπάσματα και φυτοφάρμακα ή σε χωράφι το οποίο προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για παραγωγή μη βιολογικών προϊόντων και η γη δεν είχε προλάβει να αποβάλει τις ουσίες αυτές και να “καθαρίσει”.
  • Εάν προτιμάτε να πηγαίνετε σε κάποια λαϊκή αγορά όπου τα περισσότερα προϊόντα είναι χύμα, να ξέρετε πως τα βιολογικά προϊόντα ενός παραγωγού είναι πραγματικά βιολογικά μόνο αν υπάρχει το σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης πάνω στον πάγκο, όπου υποχρεούται να το έχει.

Σε περίπτωση που δε συνηθίζετε να ψωνίζετε οργανικά προϊόντα, γιατί ίσως να μη σας το επιτρέπει ο μηνιαίος σας προϋπολογισμός, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ψωνίζετε μόνο φρούτα και λαχανικά της εποχής. Επίσης αν κάνετε μερικές αγορές βιολογικών προϊόντων φροντίστε σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα λαχανικά που αναπτύσσονται μέσα στο χώμα και επομένως η απορρόφηση των ουσιών είναι και μεγαλύτερη.