5 Τρόποι που οι γονείς επηρεάζουν την παχυσαρκία των παιδιών τους

Έρευνες δείχνουν πως οι συνήθειες των μητέρων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παιδική παχυσαρκία. Σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το DNA, όμως μία μητέρα μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο υπεύθυνη από αυτό. Ποιες είναι λοιπόν οι 5 συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσετε για να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας ένα υγιές βάρος;

  1. Προπόνηση και γυμναστική σε σταθερή βάση
  2. Υγιεινή διατροφή
  3. Διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα
  4. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
  5. Αποφυγή καπνίσματος

Ο ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής του Harvard Qi Sun αναλύει τους λόγους για τους οποίους αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν την υγεία των παιδιών στην οικογένεια:

Όσο πιο ενεργές είναι οι μητέρες τόσο περισσότερο δραστήρια γίνονται και τα παιδιά, αφού υποσυνείδητα εκείνες αποτελούν το κυρίαρχο πρότυπό τους. Επίσης μπορούν να περνάνε χρόνο μαζί σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως είναι η ποδηλασία, το κολύμπι, ορειβασία κι έτσι αυτά γίνονται μια ευχάριστη συνήθεια για όλους.

Τα παιδιά παίρνουν το 30% των ημερήσιων θερμίδων από τα σνακ. Οι χυμοί και τα διάφορα επιδόρπια που πολλά παιδιά συνήθως παίρνουν μαζί τους ως σνακ στο σχολείο είναι γεμάτα με ζάχαρη. Μία μητέρα όμως που προσέχει τη δική διατροφή και τρέφεται η ίδια υγιεινά θα φροντίσει να δώσει υγιεινά γεύματα και στο παιδί της, όπως είναι τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Σε μία μελέτη που συμμετείχαν 215 μητέρες με τους γιους τους και άλλες τόσες με τις κόρες τους, οι ερευνητές βρήκαν ισχυρούς συσχετισμούς μεταξύ του μητρικού δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας.

Η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Sun τα παιδιά των γονέων που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας ακόμα και από εκείνα των οποίων οι γονείς απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics τα παιδιά των καπνιστών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υιοθετήσουν την ίδια συνήθεια. Όταν οι γονείς καπνίζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Sun αλλά και με μελέτες που έχουν γίνει, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα ή να έχουν τάσεις παχυσαρκίας. Επίσης το παθητικό κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος άσθματος και λοιμώξεων.