Τι συμβαίνει όταν σταματάμε τη γυμναστική για ένα μήνα;

Είτε λὀγω ενός τραυματισμού είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή και διάθεσης μερικές φορές σταματάμε να γυμναζόμαστε για ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα. Τα μικρά διαλείμματα πολλές φορές είναι απαραίτητα, τα μεγάλα όμως και απότομα έχουν έντονες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Μάλιστα ο καθηγητής Kerry Kuehl έχει χαρακτηριστικά πει ‘’Εάν σταματήσετε να ασκείστε θα χάσετε όλα τα οφέλη της γυμναστικής που κάνατε μέσα σε λίγες εβδομάδες’’.

  • Σκέφτεστε να σταματήσετε τις προπονήσεις σας για διάστημα 2 εβδομάδων λόγω διακοπών ή εκτεταμένων υποχρεώσεων; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Exercise Rehabilitation διαπιστώθηκε πως ένας μήνας αποχής από τη γυμναστική, αναστρέφει τις ευεργετικές επιδράσεις που είχατε δεχτεί από τις προπονήσεις σας έως τότε. Παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο να χτίσετε το σώμα σας από το να το αποδυναμώσετε, κάτι για το οποίο αρκεί μόλις ένας μήνας.
  • Επίσης έχει αποδειχτεί πως η διακοπή της γυμναστικής επηρεάζει σημαντικά και τον εγκέφαλο. 10 μέρες αποχής οδηγούν σε μείωση της ροής του αίματος σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη μνήμη και τη μάθηση.
  • Μετά από την παύση της συστηματικής άσκησης, η αντοχή σου αρχίζει να μειώνεται, ιδιαίτερα αν κάνατε τρέξιμο και αερόβια άσκηση. Σε έναν μήνα η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου θα πέσει κατά 12% ενώ σε 2 μήνες κατά 26% περίπου.
  • Όταν σταματήσετε ξαφνικά να ασκείστε, η αύξηση σωματικού λίπους είναι πολύ πιθανή. Όσο γυμνάζεσαι ο οργανισμός σου μεταβολίζει πιο καλά το φαγητό και επομένως είναι λογικό το σωματικό λίπος να αυξηθεί.

Οι συνἐπειες της απότομης διακοπής της άσκησης έχει πολλές αρνητικές συνέπειες που γίνονται εμφανείς στο σώμα πολύ γρήγορα. Ακόμα και αν δεν μπορέσετε να ανανεώσετε τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο για οικονομικούς λόγους ή αν είστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μπορείτε να βγείτε για τρέξιμο, για περπάτημα στη φύση ή και να κάνετε ασκήσεις που έχετε μάθει στο σπίτι σας. Η γυμναστική φέρνει ευφορία και βελτιώνει τη διάθεση. Λύσεις και τρόποι να γυμναστούμε υπάρχουν πάντα αρκεί να έχουμε τη θέληση!