Πώς το να διατηρείς το βάρος σου, βοηθάει και στην απώλειά του;

Έχετε κουραστεί από την συνεχόμενη δίαιτα; Νιώθετε πως η απώλεια βάρους είναι μια ατελείωτη διαδικασία και πως όση δίαιτα και να κάνετε ο οργανισμός σας έχει «κολλήσει»; Μάλλον είναι καιρός να ξεκινήσετε μία φάση συντήρησης πριν ξεκινήσετε και πάλι δίαιτα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατήρηση του βάρους μας μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια των κιλών που επιθυμούμε. Ακούγεται περίεργο, όμως είναι αληθινό. Ας δούμε παρακάτω πώς γίνεται αυτό!

Ενώ έχετε ήδη διανύσει μία μακρά περίοδο δίαιτας, η απόφασή σας να αρχίσετε ακόμα μία νέα δίαιτα μπορεί να σας κουράσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας μπορεί να εξαντληθούν από τη νέα σας ρουτίνα γυμναστικής και η δύναμη της θέλησής σας να μπορεί επίσης να μειωθεί. Για αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο ένα φυσικό και πνευματικό διάλειμμα, κατά το οποίο στόχος σας θα είναι η διατήρηση του σημερινού σας βάρους.

Μην συγχέετε όμως τη συντήρηση με το να μην κάνετε τίποτα. Πρέπει να ακολουθείτε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που με κόπο αποκτήσατε έως τώρα και να συνεχίσετε μία τακτική ρουτίνας άσκησης, απλώς με λιγότερη ένταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμμετέχετε σε προγράμματα όπως η Yoga και το Pilates, τα οποία βοηθούν τους ιστούς σας να ανακάμψουν, ώστε να επιστρέψετε αργότερα στη φάση απώλειας βάρους πιο δυναμικά. Το να κάνετε αποκλειστικά αερόβια άσκηση δεν θα σας βοηθήσει σε αυτή τη φάση. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε τον κανόνα 80/20: να διατηρείτε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες 80% του χρόνου και να αφήνετε στον εαυτό σας περιθώριο 20% του χρόνου για μικρές ατασθαλίες. Για παράδειγμα, μην νιώσετε τύψεις αν απολαύσατε χθες ένα επιδόρπιο στο εστιατορίου που δειπνήσατε ή αν ήπιατε ποτό με φίλους, αρκεί όλα αυτά να γίνονται με μέτρο, ώστε να μην ξεφύγετε τελικά από τις υγιεινές σας συνήθειες.

Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να απολαύσει τα οφέλη της σωστής διατροφής που μέχρι τώρα ακολούθησε και επιστρέψτε μετά δυναμικά, ώστε να φτάσετε το στόχο σας!